Istraživanje: Teške kosti najčešći uzrok gojaznosti kod devojaka

323
0
SHARE

SRBIJA, 16. decembar 2014, (Njuz) — Istraživanje Instituta za ispitivanje i prevenciju gojaznosti iz Sremske Kamenice pokazuje da su teške kosti najčešći uzročnik viška kilograma kod devojaka. Teške kosti su fenomen novijeg doba i njegova kulminacija koincidira sa pojavom manekenki koje su mršavost nametnule kao ideal ženske lepote, tvrde u ovoj naučnoj ustanovi.

– Čak 67 posto anketiranih devojka odgovorilo je da ima problem sa teškim kostima – objašnjava doktor Teofil Janjić sa Instituta u Kamenici. – Ovaj problem se najčešće javlja u pubertetu i može ostati trajan ukoliko se ne reši na adekvatan način. Pored teških kostiju česti faktori koji dovode do pojave prekomerne težine su i panatalone koje su se skupile posle pranja, a visoko se kotiraju i ogledala koja devojke čine punijim, kaže Janjić.

Doktori sa ovog eminentnog instituta su utvrdili da problem teških kostiju opterećuje devojke različitog socijalnog statusa i stepena obrazovanja. Ono što sve njih može da raduje je saznanje da je ovaj poremećaj danas itekako rešiv.

– Fenomen teških kostiju je podjednako zastupljen kod tinejdžerki i malo starijih devojaka. Iako nekima od njih on izgleda nerešiv, savremena medicina se prilično dobro nosi sa njim. Dovoljno je obratiti pažnju na pravilnu ishranu, baviti se nekim sportom i vaše kosti ubrzo postanu primetno lakše. Ako vam i posle toga ogledalo doda koje kilo u struku ne treba da se nervirate ili očajavate. Najbitnije je da nemate drugih zdravstvenih problema, a sa teškim kostima se i te kako može lepo živeti-poručuje dr Janjić.

Bojan Savić

NO COMMENTS