Kućni ljubimci proslavili kraj praznika u Srbiji

305
0
SHARE

CELA SRBIJA, 14. januar 2015, (Njuz) – Oko 2.380.000 kućnih ljubimaca u Srbiji proslavilo je 14. januar, dan kada se završava proslava svih praznika u Srbiji, preneli su domaći mediji.

Mačak Raša iz Novog Sada kaže kako će strah od rafalne paljbe, petardi i vatrometa konačno moći da zameni periodom spokojnog kućnog života sa svojim najdražim vlasnikom.

– Nekako sam preživeo ljudsku Novu godinu i Božić, ali me je sinoćna proslava Srpske Nove godine potpuno paralisala. Zaboravio sam da ljudi slave Novu godinu i po julijanskom kalendaru, a otežavajuća okolnost je što živim pored crkve – kaže za Njuz mačak Raša koji dodaje da je od buke pirotehničkih sredstava dobio i par sedih dlaka na telu.

Labrador Oskar sa Novog Beograda kojeg su nedavno usvojili sa ulice kaže da je bio ubeđen da će se u kući osećati spokojnije nego na ulici, ali da ga je proslava praznika u Srbiji demantovala.

– Dok sam bio na ulici naslušao sam se svakojakih pucnjava, petardi i vatrometa i pravo da vam kažem od tad sam malo nagluv, ali me ni to ne sprečava da čujem kad grune neka petarda. Sinoć sam drhtao ispod stola kao prut, ali srećom, koliko mogu da vidim, nama kućnim ljubimcima predstoji mirniji period. Barem do Uskrsa – otkrio je labrador Oskar – Kraj praznika ću proslaviti u kući u krugu najbilžih vlasnika, a možda bacim i neku petardu u to ime – našalio se Oskar.

Psiholozi tvrde da je kod kućnih ljubimaca usled buke od pirotehničkih sredstava razvijen tzv. postpraznični sindrom (PPETS) i apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da bi bilo najbolje da ih zamene nekim životinjama koje slabije čuju, recimo ribicama.

Miroslav Vujović

NO COMMENTS