Mira Marković: Nije mi jasno kako Srbi sa Kosova nisu dobili rusko državljanstvo

139
0
SHARE

MOSKVA, 2. decembar 2011, (Njuz) – Mirjana Marković, udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, bila je zapanjena kada je čula da Srbi sa Kosova nisu uspeli da dobiju rusko državljanstvo, navodeći da je sigurno u pitanju neka greška.

Ona je u redovnom godišnjem intervjuu ruskom “Komersantu” rekla da je ubeđena da Srbi sa Kosova još nisu dobili državljanstvo Ruske federacije zbog “proceduralnog nesporazuma”, te da će taj propust sigurno biti ispravljen uskoro.

– Imajući u vidu da smo moj Marko, Marija i ja ruske pasoše dobili u rekordnom roku, čvrsto sam uverena da će i kosovski Srbi uskoro moći da nam se pridruže ovde u Moskvi. Pretpostavljam da bi većina njih bila raspoređena u mestima širom živopisnog i predivnog Sibira, ali mi koji već živimo ovde u Moskvi, potrudili bismo se da im maksimalno pomognemo da se udobno smeste i pripreme za -50 stepeni, koliko ih očekuje ukoliko dođu – rekla je Mira Marković u intervjuu.

Ona je navela da ne veruje da je u pitanju diskriminacija Srba od strane ruskih vlasti.

– Ni Slobodanov brat Borislav, ni Karići, a ni moja porodica, niko nije dao ni rublju za ruske pasoše, niti mislim da se mi po bilo čemu razlikujemo od ubogih Srba sa Kosova. Štaviše, mislim da su oni i u blagoj prednosti jer su se već navikli na relativno niske temperature, tako da će se lakše ovde aklimatizovati. Mi smo imali velikih problema kada smo se iz toplih rezidencija preselili u hladnu Moskvu – rekla je Mira Marković.

Kako nezvanično saznajemo, Dmitrij Medvedev ishitreno je reagovao na zahtev Srba odbijanjem iz straha da bi Srbi mogli da postave barikade prema Čečeniji na Kavkazu. Međutim, posle razgovora sa liderima Srba sa severa Kosova, Medvedev je uveren da oni neće postavljati barikade nigde u Rusiji, tako da bi ruski predsednik trebalo uskoro da preinači svoju odluku.

Nenad Milosavljević

REKLAMA: Čitajte knjigu „Ovo nam možda nije trebalo“ dok čekate potvrdu o državljanstvu

NO COMMENTS