EU uvodi vize Srbiji zbog maturanta koji je razbio pikslu na ekskurziji u Parizu

170
0
SHARE

KRUŠEVAC/BRISEL/BEOGRAD, 16. oktobar 2012, (Njuz) – Evropska unija odlučila je da od 1. januara 2013. godine vrati na snagu vizni režim za Srbiju zbog Petra Dobrosavljevića iz odeljenja IV-6 kruševačke gimnazije, koji je tokom ekskurzije u Parizu razbio pikslu u hotelu “Regina”, saznaje Njuz iz izvora u Briselu.

Dobrosavljević je razbio pikslu do kristala vrednu 25 evra, posle čega je pokušao da prikrije svoj ispad tako što je ostatke piksle spakovao u svoj ranac i pokušao da iznese iz hotela.

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i poslanik EP Tanja Fajon izjavila je danas da je situacija u vezi sa mogućnošću ponovnog uvođenja viza veoma ozbiljna i da, prema njenim saznanjima, zbog polomljene piksle većina zemalja članica EU smatra da ponovo treba uvesti vize Srbiji.

Saznanja Fajonove potvrđuje i izvor Njuza iz Brisela, koji smatra da bi se Srbija jako teško vratila na belu šengensku listu ukoliko bi sada bila izbačena sa nje, jer ovo nije prvi put da se slični incidenti dešavaju tokom ekskurzija srpskih maturanata.

– Sredinom prošle godine dvojica srednjoškolaca su cigaretom progoreli meblo na krevetu u hotelu u Frankfurtu, a početkom ove godine jedna srednjoškolka upovraćala je recepcionara koji je došao da je upozori na preveliku buku koja dopire iz njene sobe. Svaki put Vlada Srbije je upozoravana na problem bahatih srednjoškolaca i svaki put smo dobili uveravanja da će problem biti rešen, ali se to nažalost nije desilo, rekao je Njuzu briselski sagovornik.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, sa druge strane, obećao da će Srbija platiti sve troškove koje su srednjoškolci napravili.

– Mi smo spremni da platimo svaku pikslu, mebl ili recepcionarsko odelo koje naši maturanti unište, kao i svaki peškir koji uzmu iz hotela za uspomenu jer je to za Srbiju mnogo manja šteta od ukidanja viza, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, uvek se može pretpostaviti koji učenici mogu biti problematični na ekskurzijama, ali da država još nema delotvoran mehanizam za njihovo obuzdavanje.

– Da izbacujemo pojedine srednjoškolce na granici iz autobusa, to ne bi odborila Evropska unija, zaključio je Ivica Dačić.

Nenad Milosavljević

NO COMMENTS