Mainstream mCloud kao nova faza u razvoju domaćeg veb hostinga – Detaljna analiza

319
0
SHARE

Pre nešto više od nedelju dana u većem broju ovdašnjih medija osvanula je vest o novoj ponudi cloud hostinga – mCloud u Srbiji od strane kompanije Mainstream, koja je predstavljena između ostalog kao realnakonkurencija svetskim hosting servisima, i kao domaća (cloud) hosting revolucija koja “gura tzv. shared hosting u prošlost”.

Na ovom blogu u poslednjih meseci postojinekoliko tekstova na temu veb hostinga čiji je partner upravo kompanija Mainstream, gde bih vam posebno preporučio da pre čitanja ovog teksta proučite priču o vrstama veb hosting usluga, sa akcentom na razlike između shared hosting i cloud hosting servisa, koji su tema ovog teksta.

U nastavku sledi objašnjenje razlika u uslugama između veoma popularnog shared hostinga i cloud hostinga, kroz poređenje konkretnih ponuda za ove usluge na nivou jednog kvalitetnog inostranog i domaćeg veb hosting provajdera. To bi trebalo da pokaže da li su tvrdnje koje su objavljene o mCloud servisu u medijima tačne.

Shared Vs. Cloud Hosting: Da li znate zašto je iznajmljivanje kreveta u hostelu jeftinije od iznajmljivanja sobe u hotelu?

Osnovna razlika između tzv. deljenog ili shared hostinga i praktično svih ostalih vrsta veb hosting servisa (uključujući i cloud hosting) je u tome što kod deljenog hostinga “Na jednom veb serveru mogu se naći stotine ili hiljade nekih drugih veb sajtova koji dele resurse jednog kompjutera, kao što su snaga procesora (CPU) i tzv. osnovna radna memorija kompjutera (RAM).” To je i osnovni razlog zašto je ovaj tip veb hosting usluge najjeftiniji, i najveći broj sajtova upravo koristi ovaj tip veb hostinga.

Kod cloud hostinga resursi većeg broja kompjutera (veb servera) softverski omogućuju kreiranje posebnog virtuelnog servera sa karakteristikama koje se slažu sa realnim potrebama veb sajta. Glavna karakteristika cloud hosting servisa je mogućnost da kompanija koja iznajmljuje ovaj tip hostinga može npr. u veoma kratkom roku (nekoliko minuta) da odreaguje na povećanu posećenost sajta (povećanjem RAM memorije, povećanjem broja procesora, i sl.), i nakon takvog događaja da brzo vrati karakteristike hostinga na prethodne vrednosti, i na taj način plaća samo ograničeno povećanje potrebnih resursa za veb hosting.

Druga cenovna revolucija veb hosting usluga pojavom povoljnih cloud hosting usluga

Da bi se razumeo značaj nove ponude mCloud.rs i njenih posledica na ponudu ovdašnjih veb hosting usluga u narednih nekoliko godina, može se napraviti paralela sa pojavom naprednih softverskih shared hosting rešenja tokom 2001./2002. godine, koja su imala za posledicu nagli značajan pad cena veb hostinga.

Prve usluge veb hostinga do početka 2000. g. bile su veoma skupe, što je počelo da se menja pojavom veoma naprednih softverskih rešenja za upravljanje serverima (kao npr. godinama popularni Plesk ili cPanel) koji su sve bolje koristili resurse tadašnjih kompjutera, a istovremeno su značajno pojednostavili i automatizovali načine upravljanja tim serverima – sve veći broj osoba je sa mnogo manje znanja mogao da upravlja manje ili više komplikovanim akcijama na serverima.

Ova prva cenovna revolucija veb hostinga se desila u segmentu najčešće korišćenog shared hostinga, koji se sa nekoliko desetina EUR za desetak MB mesečno tokom kraja prošlog veka, spustio čak na nekoliko dolara godišnje za nekoliko stotina GB. Ove cene shared hostinga će i dalje da padaju sa padom cena hardverskih resursa, kao i poboljšanjem karakteristika softvera za upravljanje ovim tipom veb hostinga.

2008. g. sam na ovom blogu pisao o Cloud megatrendu, nekoliko godina kasnije su i kod nas su počele da se pojavljuju veb hosting usluge ovog tipa. Sve do pre nekoliko meseci u svetu i sada sa novom ponudom mCloud servisa kod nas nikada u istoriji veb hosting servisa nije se moglo načiniti poređenje sličnih cena dobrih shared hosting ponuda sa nekim kvalitetnijim tipom veb hosting usluge kao što je cloud hosting.

Po mom mišljenju, posledica ove druge cenovne revolucije cena veb hostinga imaće kao dugoročniju posledicu prvi put značajniji pad broja veb sajtova na najjeftinijim tipovima veb hostinga.

Poređenje cena veb hosting usluga: DigitalOcean, DreamWebHosting i mCloud

Da bi u praksi uporedili cene veb hosting usluga i šta se za njih realno dobija, uzeo sam za primer cenovnik cloud hosting usluga poznatog svetskog provajdera DigitalOcean.com, kao i cene kvalitetnih shared hosting usluga jedne od nekoliko kvalitetnih kompanija u Srbiji sa ovim tipom usluga – DreamWebHosting.net. Mogao sam uzeti i neke druge kompanije koje imaju nešto manje ili nešto veće cene, ovi servisi se inače često pominju u ovdašnjim diskusijama o veb hostingu, a smatram da je ovo dovoljno da bi se na praktičnom primeru uvidelo da su mCloud usluge uporedive sa svetski poznatim hosting provajderima, i da se cene mCloud usluga mogu porediti sa cenama kvalitetnijih shared hosting ponuda.

Nakon prikaza cenovnika, objašnjeno je moguće poređenje cena ovih veb hosting provajdera.

amazon-cloud

Za početak, na gornjoj slici možete videti primer cenovnika za cloud usluge kompanije Amazon, koje očigledno nisu za “šire narodne mase”.

digitalocean-cloud

Na slici iznad možete videti cenovnik cloud hosting usluga kompanije DigitalOcean koji je u različitim segmentima uporediv sa cenama mCloud servisa.

mcloud-cene

Iznad je prikazana osnovna ponuda cloud hosting usluga koje nudi servis mCloud.

dreamwebhosting-shared

Poslednja slika prikazuje shared hosting pakete kompanije DreamWebHosting.

 

Jedna od varijanti analiza prikazanih cena je:

  • U slučaju najjeftinije ponude DigitalOcean od 5 $US mesečno, tj. 60 $US godišnje, u poređenju sa mCloud najjeftinijom ponudom, za sličnu cenu dobija se manje prostora na SSD hard disku – 10 GB (veoma brzi hard diskovi), sa manjom količinom saobraćaja – 300 GB, ali sa duplo većom RAM memorijom – 1 GB. Za sajtove koji imaju takvu veličinu da im je dovoljno 10 GB prostora (sasvim dovoljan prostor za većinu veb sajtova) i kojima je dovoljno 300 GB saobraćaja (npr. moj blog sa preko 20.000 posetilaca mesečno ima desetak GB saobraćaja, a često i manje), ponuda mCloud servisa je sasvim odgovarajuća.Veomaje važno da za se veoma sličnu cenu dobija 1GB RAM memorije koji značajno utiče na brzinu učitavanja stranica.Takođe, skoro identična konfiguracija Cloud Servera je uz godisnji popust čak i povoljnija od najpopularnije konfiguracije kod DigitalOcean-a.Kod mCloud servisa cene su sa PDV-om, pa kompanije u PDV zoni mogu imati niže cene vraćanjem PDV-a. Takođe, mCloud podrazumeva domaću podršku (srpski jezik), servere u Srbiji (brži odaziv za posete iz Srbije)…
  • U slučaju poređenja ponude DreamWebHosting sa mCloud ponudom, uzeo bih Professional Hosting shared hosting paket, u poređenju sa najjeftinijim mCloud hosting paketom. Za 6.800 din (sa PDV-om) preko DreamWebHostinga se dobija 15 GB prostora, 450 GB saobraćaja. Podatke za RAM memoriju nisam pronašao, jer se ova memorija balansira u zavisnosti od drugih sajtova na istom serveru, a sve pomenute karakteristike mCloud hostinga su dodeljene samo jednom paketu za neograničeni broj sajtova i domena.Pored pomenutog poređenja, još važniji aspekt koji nude i DigitalOcean i mCloud je garancija na ponuđene usluge – tzv. SLA (obavezno pročitati tekst), gde se u slučaju i jedne i druge cloud hosting usluge garantuje dostupnost servera od 99.99% (dozvoljena nedostupnost servera od 52.56 minuta godišnje) , za razliku od 99.9% (dozvoljena nedostupnost servera od 8.76 sati godišnje) na DreamWebHostingu, gde na sajtu nisam uspeo da pronađem dali postoji SLA za njihove usluge (možda ima, ali nisam našao). Ovo ne znači da je ponuda DreamWebHosting loša (veoma je dobra), ali kada se uđe u poređenje karakteristika shared hosting servisa sa cloud hostingom za sličnu cenu – cloud hosting je značajno kvalitetniji.

Preporuka za Cloud Hosting je kada želite garantovani kvalitet usluge i kada se naglo povećava posećenost vašeg sajta – slučajno ili namerno

Svi oni pokušaji da se padovi određenih sajtova u Srbiji u prethodnom periodu opravdaju cenzurom u većini slučajeva (ne kažem u svakom slučaju) su u osnovi bili sajtovi sa neočekivanom velikom posećenošću na slabim/jeftinim shared hostinzima. Ovo je jedan od najjednostavnijih primera kada treba preći na cloud hosting – kada možete očekivati velike oscilacije u posećenosti koje vam mogu oboriti jeftini hosting – što se u slučaju cloud hostinga rešava pozitivno u minutama (ako do probijanja limita u saobraćaju i ostalim resursima uopšte i dođe).

Čak i ako vaš sajt ne spada u one koji imaju velike oscilacije ali vam se sajt sporo ucitava zbog drugih sajtova sa kojima delite serverske resurse, cloud hosting je rešenje za vaše probleme.

Obzirom da sada postoji veoma povoljno napredno cloud hosting rešenje i u Srbiji, moja je preporuka svima koji žele garanciju da vam se neće dešavati svakakvi nepredviđeni događaji, da pređete na cloud hosting usluge – sada je to veoma isplativo.

NO COMMENTS