Blok 70 dobija autonomiju i postaje Novi Hong Kong?

70

BEOGRAD, 26. januar 2011, (Njuz) – Kineski trgovci iz novobeogradskog Bloka 70 zvanično su predložili Vladi Srbije da taj deo Novog Beograda proglasi za poseban administrativni i ekonomski region nalik Hong Kongu, koji bi funkcionisao prema sopstvenim principima, osim u pogledu odbrane i diplomatije, rekao je ekskluzivno za Njuz Lan Diao Ći, portparol kineske investicione grupe “Novi Hong Kong future investments“.

On je rekao da bi Novi Hong Kong trebalo da bude zamajac ekonomskog oporavka posrnule srpske privrede i most srpskog prijateljstva koji bi, za razliku od neizgrađenog mosta na Dunavu, zaista bio izgrađen, i to uzajamnim poverenjem i saradnjom dveju nacija.

Novi administrativno-ekonomski centar imao bi svoj pravni sistem, svoju valutu, običaje, svoj autentični srpsko-mandarinski jezik, gradski prevoz, kriminal, separatističke pokrete, korumpirane političke elite i ostale neophodne elemente samostalnosti, koji bi bili garantovani širokom ustavnom autonomijom.

Novi Hong Kong prostirao bi se, za početak, na jedanaest kvadratnih kilometara, a vlast bi bila sastavljena od kineskih doseljenika koji u Srbiji nisu proveli više od šest meseci.

– Za razliku od uobićajenih srpskih dogovaranja poslova uz pivo ispred dragstora, kod nas će poslovi moći da se dogovaraju samo uz pirinač s ćevapima i sake napravljen do najkvalitetnije džibre iz Požege – rekao je ushićeno Diao Ći, dodajući da nije reč o nepovorenju u lokalnu poslovnu etiku već o težnji da Novi Hong Kong bude spoj moderne Kine i tradicionalne Srbije.

Prema dugoročnim planovima, Novi Hong Kong bi u budućnosti, po ugledu na svog orijentalnog imenjaka, imao i luku koja bi nastala eksproprijacijom zemljišta i raščišćavanjem terena sve do obale Save, kao i uspostavljanjem kompletne lučke infrastrukture preko koje bi se obavljao transport polovine visokokvalitetne bofl robe koja u Srbiju stiže direktno iz Kine.

Diplomatija i odbrana i dalje bi ostale u nadležnosti države Srbije, dok bi Novi Hong Kong imao svoju lokalnu policiju koja bi brinula o bezbednosti svih njegovih građana. Na pitanje novinara kako će rešiti pitanje nunčaku separatističkog pokreta “NHK do Ripnja! – Čajniz liberejšn front“ koji, prema navodima medija, već neko vreme radi na secesiji kineskog tržnog centra, Lan Diao Ći je rekao da su investitori uvideli taj problem i da će on u saradnji sa vlastima Srbije ubrzo biti rešen.

– Napadi na građane gumenim nunčakama, petardama i trulim plastičnim voćem moraju prestati, a izgrednici će morati da odgovaraju za sve počinjene zločine. Niko neće biti amnestiran od odgovornosti, a ruka pravde Slobodana Homena će stići svakoga ko se bude usudio da narušava ekonomsko-političku harmoniju Novog Hong Konga – rekao je Diao Ći.

Iz Vlade Srbije se još nisu zvanično izjasnili o predlogu kineske strane, ali su naveli da će to svakako učiniti pre kineske Nove godine, kako bi Novi Hong Kong o istom trošku mogao da dočeka 2852. godinu i eventualno proglašenje autonomije.

Nenad Milosavljević

Comments
Prikazujem...