Haški tribunal osudio sebe na Šešelja

267

HAG, 4. maj 2011. (Njuz) – Sudsko veće Haškog tribunala odlučilo je danas da osudi svoje članove na još nekoliko godina Vojislava Šešelja. Članovi sudskog veća, sudije, advokati odbrane i tužilaštva, porotnici, i oni likovi što simultano prevode biće prinuđeni da i naredne godine provedu u blizini predsednika Srpske radikalne stranke.

Na ovako drastičnu meru sud se odlučio nakon podrobnog razmatranja opcije da se Srbija osudi na Šešelja. Od takve, još radikalnije odluke, se ipak odustalo nakon konsultacija sa građanima Srbije i zaključka da ipak nisu zaslužili takvu presudu.

Predsedavajući veća, sudija Žan Klod Antoneti, izjavio je da ovakvom presudom niko ne može biti zadovoljan, i da u ovakvim situacijama nema pobednika.

– Bilo kakav da je bio ishod ovog suđenja, jedna stvar je jasna: svi mi živimo u svetu gde Vojislav Šešelj postoji, i to je realnost sa kojom se pre ili kasnije moramo suočiti. Na ovaj način smo pokušali da taj svet ograničimo barem na prostorije suda, svesni da ćemo mi morati da slušamo i gledamo tog čoveka i u narednim godinama.

Psiholog Žarko Trebješanin kaže da je impresioniram hrabrošću Haškog tribunala, ali i pomalo zabrinut za njihovo psihičko stanje.

– Nije isključeno da se ovde radi o takozvanom “stokholmskom sindromu” gde se žrtva, u ovom slučaju Haški tribunal, toliko veže za prestupnika da ne može više realno da sagleda situaciju. Bivstvovanje u Šešeljevom svetu tokom dužeg vremenskog perioda sigurno ostavlja posledice. Ako pogledamo građane Srbije, onda razumete o čemu govorim – kaže Trebješanin.

Lekari haškog tribunala konstatuju da će Haški tribunal izdržati da bude osuđen na Šešelja još veoma kratko vreme, i da se posledice Šešeljeve blizine već primećuju u rečniku nekih sudija i advokata.

Viktor Marković

Comments
Prikazujem...