HSP se protivi Tadićevom novom nadimku

66

SPLIT, 05. novembar 2010. (Be92, Njuz) – Predsednik Srbije Boris Tadić u četvrtak je sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem položio vence na mestu stradanja 260 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Iskreno obraćanje hrvatskoj naciji kojoj je uputio izvinjenje za zla koja je srpska strana učinila tokom operacija na vukovarskom ratištu, doimalo je hrvatsku javnost na više nivoa. Tadić je napokon poslao pravu sliku o Srbiji u svet ali, i o sebi.

– Riješili smo predsjednika Tadića postaviti za počasnoga Dalmatinca – izjavio je za Njuz Krešo Tvrdić, predsednik Udruženja hrvatsko-srpskog jezika. – Naočit je, markantan, zna lijepo pjevati, pravi je Dalmatinac – sa vragolastim smeškom završio je Tvrdić.

Kako javlja Be92, takav razvoj događaja nije svima bio po volji. Hrvatska stranka prava, posebno njena splitska podružnica smatra da je u pitanju neslana šala.

– Svjestan sam da je Tadić taj nadimak dobio zbog toga što njegova kosa podsjeća na dlaku psa rase dalmatinac, ali to nije dovoljan razlog da jedan obični predsjednik Srbije ima nadimak koje s ponosom nose neki pripadnici hrvatskog naroda – izjavio je na konferenciji za štampu Hrvoje Tomasović, predsednik HSP-a za Split, ispred Dioklecianove palače. Na primedbu novinara da se radi o neformalnom nadimku koji kruži u narodu, Tomasović je odgovorio da to nema nikakve veze i da onaj kome je stalo do Hrvata i Hrvatske neće tako nazivati Borisa Tadića.

– Želim samo reći kako je taj nadimak neprimjeren i ne smatram ga duhovitim. Jednostavno me vrijeđa da srpskog predsjednika nazivaju Dalmatincem, isto kao i mene – objasnio je Tomasović.

Pavle Ćosić

Comments
Prikazujem...