Može li Galaxy S10 da se izbori sa svojim “većim bratom”

506

Samsung je prvi put ove godine predstavio tri modela u Galaxy S seriji. S10E je svojevrstan novitet, najjeftinija verzija njihovog premijum modela, S10 Plus je najjači i najskuplji Samsung telefon trenutno, a negde u sredini ostao je S10. Pa, koliko je stvarno dobar?

Poređenje sa S10 Plus je neizbežno. Glavna razlika u odnosu na S10 Plus kod “običnog” S10 je svakako u veličini. On ima displej od 6,1 inča u poređenju na 6,4 inča kod većeg modela što rezltira razlikom od oko 8 milimetara . To se odmah oseti u svakodnevnom korišćenju jer je telefon lakši za držanje pa i za korišćenje jednom rukom i uz to bez problema ga možete držati u džepu.

Kod performasi, brzine, agilnosti i preciznosti ovog telefona teško ćete naći neke zamerke. Multitasking, prelazak sa aplikacije na aplikaciju i generalno rad na ovom telefonu teče bez ikakvih problema i zastoja. Pre svega zahvaljujući odličnom najnovijem Qualcomm Snapdragon procesoru podržanom sa 8GB RAM koliko je imao model koji nam je na test ustupio Telenor. Inače, S10 Plus dolazi i u opciji sa 12GB RAM, a tu je i memorija od 128GB i 512GB koja je dovoljna i za one koji na telefon neprestano dodaju nove slike, filmove, muziku, igre…

U pogledu kamera razlika je samo u prednjoj kameri. Naime, oba modela imaju trostruku kombinaciju sočiva kod glavne, zadnje kamere – telefoto sočivo od 12MP, širokougaona kamera od 12MP i ultraširoka sa 16MP. Tu je i 0,5X/2X optički zum, do 10X digitalni zum a ukupan utisak je i više nego zadovoljavajući.

Kamere su veoma brze i lako ćete zabeležiti svaku situaciju, boje su fantastične i uvek dobijate jasnu i dovoljno svetlu fotografiju.

Evo nekih primera fotografija napravljenih pri slabijem osvetljenju:

Kao što smo spomenuli, razlika je kod prednjih kamera. S10 ima ima jednu, S10 Plus dve kamere a razlika je vidljiva i kod Infinity-O-Display rešenja koje je Samsung uveo umesto useka koje su koristili drugi proizvođači.

S10 ima bateriju od 3,400mAh pa nećete morati da punite telefon više od 24 sata ma koliko ga puno koristili. S druge strane S10 Plus sa kapacitetom od 4.100 mAh može da vam obezbedi gotovo dva cela dana bez punjača. Oba telefona pak imaju napređenu brzina bežičnog punjenja sa Fast Wireless Charging 2.0 opcijom ali i bežično deljenje energije, odnosno mogu da se iskoriste za punejnej drugih uređaja koji se jednostavno postave na njih i povežu bez dodatnih kablova.

Šta mu se može zameriti? Zaista, malo toga. Često se spominje da je fizičko Bixby dume višak, ali je to nešto što ne remeti dosta dobar utisak o telefonu. Ako se opet vratimo na poređenje sa S10 Plus modelom, razlika skoro i da ne postoji u performansama, ali se oseti u premijum utisku koji je i te kako prisutan kod većeg i skupljeg modela.

Cena je manje-više ista kao i kod prošlogodišnjeg Glaxy S9 – 109,999 dinara za Galaxy S10 od 128 GB i 143.999 dinara za Galaxy S10 od 512 GB.

Comments
Prikazujem...