Ratko Mladić lociran u SAD, Bramerc u Vašingtonu

50

BEOGRAD, 16. novembar 2010, (Njuz) – Prema informacijama koje smo dobili iz visokih krugova bezbednosnih agencija Amerike, Ratko Mladić, optuženi za ratne zločine na prostoru BiH, lociran je upravo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Redakcija Njuza je uspela da stupi u kontakt sa visokorangiranim agentom CIA-e, koji je za javnost želeo da ostane anoniman.

– Mi već dugi niz godina pokušavamo da lociramo generala Mladića, ali je očigledno da smo sve vreme tražili na pogrešnom mestu. Sada kada smo ga pronašli on nije dostupan vlastima SAD, u smislu hapšenja. Naime, Ratko Mladić je uspeo da se infiltrira u sistem Sjedinjenih Američkih Država – objašnjava izvor.

Na naše insistiranje da nam objasni kako je moguće da SAD ne može da uhapsi Mladića iako je na njihovoj teritoriji naš sagovornik nam je pojasnio – Prošlog meseca su u Americi održani izbori na više nivoa. General Mladić je pod novim identitetom uspeo da pobedi na izborima za guvernera Tenesija i sada mu je garantovan imunitet, bar narednih 4 godine, koliko traje mandat – uzbuđeno nam saopštava izvor.

Prema informacijama kojima raspolaže CIA, Ratko Mladić je 2000. godine uspeo da se dokopa Južne Afrike. Tamo je proveo izmedju šest meseci i godinu dana, gde se podvrgao velikom broju plastičnih operacija. Uspeo je da promeni celokupan fizički izgled. Za to vreme je dobio južnoafričko državljanstvo kao i novo ime, Bil Haslam.

Sa tim identitetom odlazi u SAD i na, za sada, neobjašnjiv način početkom 2001. godine dobija državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država. Postaje član Republikanske partije i već 2007. godine postaje gradonačelnik Noksvila u Tenesiju.

– Tada smo posumnjali prvi put – nastavlja naš izvor. – Jedan od prvih ukaza mu je bio zatvaranje prodavnica tufahija i leblebija u Grand Hall Shopping Mall-u zbog sanitarnih razloga, dizanje pravoslavne crkve grandioznih razmera za registrovanih 8 vernika u toj parohiji i zabrana okupljanja više od troje ljudi sa bradama na javnom mestu. Operativna obrada nije mogla da usledi jer je posle gostovanja na emisiji Bila O’Rajlija postao zvezda među pristalicama tvrdokorne grane republikanaca, takozvanih čajdžija (Tea Party).

Obzirom da je 2010. godina, prva u kojoj on ostvaruje pravo da se kandiduje za guvernera, jer je uslov za to minimum 9 godina državljanstva, Haslam, tj. Mladić, se kandiduje i pobeđuje u Tenesiju na platformi borbe protiv izgradnje džamije blizu nekadašnjeg Trgovinskog centra u Njujorku kojeg su teroristi uništili 11. septembra 2001. godine.

Poslednje pitanje koje smo postavili našem sagovorniku, visokorangiranom agentu CIA-e, je da li će ovo uticati da se prestane sa pritiskom na Srbiju u vezi sa hapšenjem Mladića. On nam je odgovorio da ne veruje da će vlasti SAD dozvoliti da se američke bezbednosne agencije opet kompromituju, jer su suviše kasno došle do ovih saznanja. On kaže – Vlada SAD će pokušati da zataška ovaj slučaj, par mojih kolega i ja pokušavamo da slučaj dovdemo u javnost jer mislimo da je nepravdno da zbog greške naših agencija odgovonost snosi osam miliona građana Srbije – iskren je naš izvor.

Kada smo ova saznanja izložili predstavniku za štampu haškog tribunala, nismo dobili nikakav komentar ali smo saznali da je sledeća destinacija glavnog tužioca Serža Bramerca, Vašington. Iz krugova bliskog tužilaštvu dobili smo informaciju da će ovaj preokret svakako negativno uticati na šanse SAD da uđe u Evropsku Uniju.

Goran Perišić

Comments
Prikazujem...