RRA zabranjuje direktan prenos Skupštine Srbije

97

BEOGRAD, 4. mart 2011. (Njuz) – Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) u Srbiji, na sutrašnjoj sednici, doneće opšte obavezujuće uputstvo za sve emitere u Srbiji, da sednice Skupštine Srbije ne mogu više da se emituju uživo. Zamenik predsednika Saveta Goran Karadžić rekao je da su prenosi zasedanja Skupštine Srbije suviše rizična televizijska forma i najavio kažnjavanje RTS-a zbog incidenata koji su se događali tokom direktnih prenosa u poslednjih dvadeset godina koliko Skupština Srbije drži sednice. On je najavio i preduzimanje mera protiv svih televizija koje su u repriznom terminu emitovale sadržaje tih sednica, navodeći da je protiv tih televizija podnesena prekršajna prijava i da su u RRA spremni i na meru zabrane.

Spremne su i krivične prijave protiv pojedinih poslanika zbog antizdravorazumskih izjava tokom prenosa, saznaje Njuz. Protiv njih će biti pokrenut postupak za krivično delo izazivanje nervoze, zbunjivanja građana, izazivanja stanja neverice, širenja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ali i zbog propagiranja gluposti. U tužilaštvo su stigli video snimci spornih izjava koji su zatraženi od RTS-a. Posle prvog gledanja primetno je da su više poslanika eksplicitno izgovarali reči koje nemaju potporu u zdravom razumu. Takođe, izjave jednog broja poslanika koje bi se mogle svrstati u “alternativno pametne”, su dovoljne za pokretanje postupka.

Karadžić je rekao da će Savet RRA, ako je potrebno, učiniti i više od onoga što zakon dozvoljava da se ne ponovi sramni događaji tokom prenosa skupštinskih sednica .

– Obavezujućim uputstvom, koje će doneti Savet RRA, televizijski prenosi Skupštine biće očišćeni od svega što bi moglo da naškodi mentalnom razvoju maloletnika – naglasio je Karadžić koji smatra da je rešenje u tome da se znatno smanji broj gledalaca prenosa skupštinskih zasedanja.

Iz RTS-a saznajemo da je ta kuća nabavila uređaj za odloženo emitovanje od nekoliko minuta kojim će se sprečiti prikazivanje govora koji nema veze sa mozgom, kao i generalno iritantnih izjava.

Viktor Marković

Comments
Prikazujem...