Socijalni program za ministre žrtve rekonstrukcije Vlade?

85

BEOGRAD, 12. decembar 2010, (Njuz) – Juče je u Alt-media Centru održana konferencija za štampu udruženja “Linija siromaštva” koja je uputila zvaničan zahtev Vladi Republike Srbije i premijeru Mirku Cvetkoviću za uvođenje socijalnog programa za ministre koji budu ostali bez posla usled predstojeće rekonstrukcije Vlade.

U saopštenju se navodi da je većini ministara već ugrožen standard i da bi se situacija dodatno pogoršala ukoliko bi ostali bez beneficija koje ministarsko mesto donosi. – Slučaj ministra Slobodana Milosavljevića, koji je u izjavi za dnevni list “Novosti” naveo da mu je standard ugrožen je samo jedan u nizu slučajeva čija bi situacija mogla da eksplodira posle najavljanog smanjenja Vlade. Mi shvatamo da je štednja neminovna, ali ući u tako nešto bez jasno definisanog socijalnog programa za one koji ostanu bez posla može izazvati socijalne nemire – navodi Siniša Ristivojević, glasnogovornik udruženja.

Da situacija nije nimalo naivna potvrđuje i lider sindikata “Rad bez portfolia”, Janko Kamatović. – Igramo se sa sudbinom barem 20 porodica ovde. Ne bi me iznenadilo da nam predstoji “vruće” proleće kada će ministri zakrčiti saobraćaj glavnog grada do ispunjenja njihovih uslova. Život dostojan čoveka i pravo na rad. Minimum u socijalnom programu bio bi članstvo u Upravnim odborima nekih od javnih preduzeća, isplaćivanje 80% ministarske plate godinu dana posle dobijanja otkaza i redovno čišćenje bazena u dvorištima. Bez toga, ne garantujemo za posledice po javni red i mir. Sigurni smo da će nas podržati i ostali sindikati i onda možemo očekivati domino efekat – najavljuje Kamatović.

Iz kabineta premijera Cvetkovića nismo dobili zvaničnu strategiju Vlade o tome šta će biti sa otpuštenim ministrima. Kako nezvanično doznajemo, jedini plan je isplata nadoknade u iznosu od 200 evra za svaki dan radnog staža u Vladi. Ukoliko bi se neki ministar dobrovoljno prijavio da napusti svoje radno mesto obezbedili bi mu se i uslovi za dalju profesionalnu edukaciju u oblasti otvaranja konferencija i predavanja na fakultetima.

Marko Vladisavljević

Dejan Nikolić

Comments
Prikazujem...