Srbija nije zadovoljna radom Serža Bramerca

209

BEOGRAD, 12. maj 2011, (Njuz) – Predsednik Srbije Boris Tadić i Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštili su juče glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu da nisu zadovoljni njegovim radom i da je mogao mnogo više da učini na otkrivanju haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Boris Tadić je tokom razgovora sa Bramercom rekao da je tužilac više puta upozoravan da “hvatanje begunaca nema alternativu“, ali da on prilikom svakog dolaska ponavlja istu priču – da se haški optuženici sigurno nalaze negde u Srbiji.

– Od Bramerca smo tražili da nam pruži čvrste dokaze da čini sve što je u njegovoj moći kako bi otkrio i lišio pravde Ratka Mladića i Gorana Hadžića. U protivnom, naš izveštaj Haškom tribunalu mogao bi da bude vrlo nepovoljan po Bramerca – rekao je Tadić posle sastanka sa haškim tužiocem.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je danas da je Bramerc imao sastanak i sa srpskim operativcima koji su želeli da saznaju šta je Bramerc učinio tokom proteklih šest meseci u cilju hapšenja dvojice preostalih optuženika.

– Konstatovano je da Bramerc ima zadovoljavajuću saradnju sa Haškim tribunalom, ali je takođe konstatovano i da konkretni rezultati na terenu ipak izostaju. Takođe, bilo je reči o tome zašto Serž Bramerc još nije ispunio preporuke koje mu je Srbija dala još u februaru, a koje su, da su na vreme primenjene, mogle da dovedu do hapšenja Mladića i Hadžića – rekao je Dačić.

Serž Bramerc je, posle žestokih kritika, rekao da i on i Haški tribunal gaje punu opredeljenost za saradnju sa Srbijom i da više nije pitanje da li u Haškom tribunalu postoji politička volja da se saradnja sa Srbijom okonča.

– Mi smo potpuno svesni odgovornosti i obaveza koje imamo prema Srbiji i učinićemo apsolutno sve da saradnju što pre privedemo kraju. Nadam se i da će izveštaj Srbije o mom radu, koji će uskoro biti podnet Haškom tribunalu, u tom smislu biti pozitivan – rekao je danas Bramerc na kraju posete Srbiji.

Nenad Milosavljević

Comments
Prikazujem...