Srbija uskoro menja himnu

95

BEOGRAD, 15. mart 2011. (Njuz) – Nedugo nakon što je pokrenut postupak ukidanja uredbe kojom se utvrđuju grb, zastava i himna, Vlada Republike Srbije planira da donese novu uredbu o državnim simbolima. U skladu sa Vladinom temeljnom politikom štednje, ovom uredbom će se izmeniti i himna koja je, u obliku u kojem sada postoji, preskupa za državu Srbiju.

Naime, nakon što je Ministarstvo pravde podnelo inicijativu da se stavi van snage uredba kojom se menja izgled grba zbog višemilionskog troška njene implementacije, Vlada je morala da se pozabavi i zahtevom porodice Davorina Jenka, čija muzika se koristi u himni “Bože pravde”. Potomci slavnog kompozitora traže da Srbija plaća za sva izvođenja ove kompozicije na državnim svečanostima i sportskim manifestacijama. Ranije ove nedelje, s istim problemom se suočila i Slovenija koja je to rešila obavezujući se da će na kraju godine isplatiti tantijeme porodici Jenka za sva intoniranja himne. Srpska Vlada, sa druge strane, ostaje dosledna u svojim namerama da smanji troškove države. Kako saznajemo, na poslednjoj sednici Vlade spominjali su se različiti modeli rešavanja novonastalog problema.

Novi ministar u Vladi, Predrag Marković je izneo ideju da se za himnu proglasi “Marš na drinu” pošto Stanislav Binički pouzdano nema potomke. Rasim Ljajić je izašao sa idejom da se “Bože pravde” ipak zadrži ali da se redukuje broj izvođenja. Tim rešenjem bi se himna intonirala samo prilikom visokih zvaničnih poseta a na sportskim manifestacijama bi mogla da ide neka druga kompozicija.

Članovi Vlade iz SPS-a pak predlažu da se za himnu vrati “Hej sloveni” pošto za nju nikad niko nije tražio nikakve pare a i sportisti je bolje znaju. Iz G17 plus je došlo rešenje po kojem bi se ova situacija trajno rešila komponovanjem nove himne. Predlog je i da kompozitor bude Mlađan Dinkić koji je već komponovao za Kebu pa će moći i za Srbiju. Milan Marković smatra da bi bilo bolje da se po ugledu na Republiku Srpsku raspiše konkurs za novu himnu pa da narod sam odluči. Radi dalje racionalizacije, sam izbor bi mogao da bude i izbor za predstavnika Srbije za pesmu Evrovizije 2012, a glasalo bi se SMS-om. Sa najradikalnijim predlogom je izašla Diana Dragutinović. Ona smatra da, pošto himnu već moramo da imamo, najbolje da to bude kompozicija bez nota, čime bi se smanjili i troškovi angažmana muzičara za izvođenje himne. Ovaj predlog nije našao na široko odobravanja zbog sličnosti sa minutom ćutanja što bi moglo pogrešno da se protumači.

Iako do zaključivanja ovog teksta ne znamo šta će biti konačna odluka Vlade, očekuje se da će ona biti donešena uskoro zbog potrebe da se odgovori na zahtev porodice Jenka. Još jedna od stavki koja se u međuvremenu našla na dnevnom redu je i predlog premijera o prelasku Srbije sa višebojne zastave i grba na crno-belu varijantu zbog višemilionske uštede pri štampi koja bi se time ostvarila.

Marko Aksentijević

Vladimir Polovina

Viktor Marković

Comments
Prikazujem...