Srpski političari pomažu Belgiji da formira Vladu

117

BRISEL,BEOGRAD, 22. februar 2011, (Njuz) – Nekoliko dana nakon što je obeležen 250. dan od kada Belgija nema Vladu, lideri suprotstavljenih flamanskih i valonskih partija, uz ličnu intervenciju kralja Alberta II, uputili su molbu zvaničnom Beogradu da im pomogne u rešavanju krize.

Ideja da bi baš Srbija mogla da pomogne ovoj zemlji da prevaziđe jednu od najvećih kriza u bližoj istoriji, potekla je iz ocene da su sve Vlade u Srbiji poslednjih godina činile stranke koje ni po jednom osnovu ne bi trebalo da mogu da pronađu zajednički jezik, te da očigledno srpski političari znaju tajnu prevazilaženja nepremostivih problema.

Kako Njuz nezvanično saznaje iz Vlade Srbije, neformalni kontakti su već ostvareni i ubrzo se očekuje i zvanično saopštenje ko će činiti srpski ekspertski tim. Iako informacija još uvek nije potvrđena, u njemu će se najverovatnije naći predstavnici svih stranaka koje su poslednjih godina sačinjavale Vladu.

Politikolog Đorđe Vukadinović smatra da je osnovni problem Belgijanaca preozbiljno shvatanje politike.

– Za razliku od političara u Srbiji, belgijske kolege se i nakon izbora čvrsto drže programa stranke i predizbornih obećanja, što umnogome otežava pravljenje kompromisa. Formiranje belgijske Vlade, zavisiće isključivo od sposobnosti srpskih političara da ih ubede da nema razloga i nakon izbora koristiti isti rečnik i stavove. Takođe, biće veoma važno da im, na osnovu ličnih primera iz prošlosti, pokažu da gaženje svih predizbornih obećanja i ulaska u koalicije sa najvećim rivalima, nikako ne ostavlja posledice prilikom naredne predizborne kampanje – ocenjuje Vukadinović.

Nemanja Jovović

Redakcija Njuz

Comments
Prikazujem...