Šutanovac posetio Enterprajz

89

BEOGRAD, 8. februar 2011, (Njuz) – Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić posetili su juče čuveni svemirski brod U.S.S. “Entreprajz”, glavno poprište dešavanja legendarnog serijala “Zvezdane Staze”.

U razgovoru sa admiralom Džejmsom Kirkom, kustosom i prvim komandirom legendarnog “Enterprajza”, iskazana je obostrana želja ka bilateralnoj saradnji i uspostavljanju dobrih odnosa.

– Posebno sam bio impresioniram demonstracijom “warp” brzine “Enterprajza – ispričao je Šutanovac – Stigli smo od Zemlje do planete RF382-11/b u sazvežđu Hercules za manje od dva sata, brže nego što biste stigli od Beograda do Čačka sa svim gužvama u centru i rupama na Ibarskoj magistrali – oduševljeno je rekao novinarima.

Šutanovac je istakao da ova poseta nije bila samo radi divljenja uznapredovanoj tehnologiji naših saveznika iz NATO-a ili divnoj svetlosti zvezde Ras Algeti već i radi stvaranja šanse za razvoj naše svemirske privrede i preorjentaciji posrnulih giganata ka istraživanju nepoznatog.

– Ubeđen sam da bi “Sloboda Čačak” mogla da proizvodi rezervne delove za “Enterprajz”, a “Ei Niš” je zainteresovan da postane deo razvojnog tima za novu generaciju teleportova – rekao je Šutanovac. – Moramo se okrenuti budućnosti koja je u razvijenom svetu već sadašnjost.

– Saradnja sa Srbijom se može pokazati presudnom u našoj borbi protiv Klingonaca – istakao je admiral Kirk, sada penzionisani kapetan “Enterprajza”.

Gospodin Data, član posade koji je još uvek aktivan u službi Američke svemirske mornarice, izrazio je veliko interesovanje za rad naučno-istraživačkog centra “Ivo Lola Ribar”.

– Svi znaju da nisam preterano emotivan humanoid – rekao je Data i nastavio, – Ali, ono što su pokazali oblici života iz Srbije prilikom posete našem brodu nateralo me je da ponovo poželim da budem čovek.

Da poseta nije bila isključivo poslovna i protokolarna pokazuje i prijateljstvo koje se razvilo između naše delegacije i posade broda.

– Voleo bih da smo upoznali i kapetana Pikara – rekao je Šutanovac. – Oduvek me je nešto privlačilo kod tog čoveka. Ta snaga, odlučnost i uopšte vrline koje on pokazuje već decenijama nijednog muškarca ne ostavljaju ravnodušnim. Ali, eto, to nije bilo u protokolu – pomalo razočarano je zaključio svoje izlaganje ministar odbrane.

Istok Pavlović

Dejan Nikolić

Comments
Prikazujem...