Tadiću ostale još samo četiri metafore

261

BEOGRAD, 12. maj 2011. (Njuz) – Predsedniku Srbije Borisu Tadiću na raspolaganju su ostale još samo četiri metafore uz čiju pomoć bi u narednim obraćanjima pokušao da objasni situaciju u Srbiji, saznaje Njuz iz izvora u predsednikovom kabinetu.

Nakon što istroši preostale metafore, Tadić će po svemu sudeći biti suočen sa dilemom da li da u potpunosti odustane od upotrebe ove stilske figure ili da počne da se ponavlja. Za koju god opciju da se opredeli, ona neće biti dobra po njegov imidž, tvrde stručnjaci.

Predsednik Srbije se našao u ovoj neprijatnoj situaciji nakon što je u poslednja tri dana potrošio čak sedam metafora kako bi građanima i deci što bolje objasnio određene događaje u zemlji.

Tadić je prvo uporedio zemlju Srbiju sa ženom koja samo što se nije porodila, čime je gradanima koji ne shvataju situaciju približio pojam strpljenja pred lep događaj.

Predsednik je nedugo zatim iskoristio metaforu “ekonomskog cunamija” kako bi objasnio novčane prilike u kojima se Srbija nalazi, a pre samo dva dana je rekao da čitav svet “vibrira imenom Nikole Tesle”, što u prenesenom značenju pomaže manje obrazovanim građanima da shvate da ceo svet ima koristi od Teslinih izuma.

Predsednik Tadić je izjavio takođe i da “ćemo goniti srpske kriminalce i do kraja sveta”, a smatra se da je i ta izjava data u prenesenom značenju a ne u bukvalnom.

– Ukoliko predsednik istroši sve stilske figure, postoji opasnost da će morati da pribegne taktici “obraćanja narodu bez uvijanja”, što može doprineti padu popularnosti Demokratske stranke – tvrdi Srdan Šaper, koji je u Demokratskoj stranci zadužen za pronalaženje novih pogodnih stilskih figura – Prema mojoj evidenciji, predsedniku su na raspolaganju ostale još četiri metafore: basna o kornjači i zecu, kojom treba da opiše predstojeće izbore, zatim izreka “tiha voda breg roni“, kojom će prvom narednom prilikom prosečnom glasaču jasno opisati evropske integracije Srbije. Tu je i priča o dečaku koji je izgubio svoju kucu i koji svaki minut koristi ne bi li je pronašao i vratio je, kojom će Tadić slikovito opisati borbu Srbije za Kosovo, a takođe je spremio i jednu metaforu vezanu za nastup Nine na Eurosongu, koju ćete čuti ovog vikenda – najavljuje Šaper.

Viktor Marković

Comments
Prikazujem...