U Srbiju vraćena sva tri lažna azilanta iz EU

217

BEOGRAD/BRISEL, 11. maj 2011, (Njuz) – U Srbiju su iz Evropske unije kasno sinoć doputovala sva tri lažna azilanta zbog kojih je prethodnih dana postojala mogućnost da Srbiji ponovo budu uvedene vize.

Lažni azilanti sinoć su na aerodrom “Nikola Tesla“ stigli iz Belgije, Danske i Švedske, čime je okončana dramatična višednevna zategnutost odnosa između Srbije i Evropske unije.

Jedan od azilanata Elvis Š., koji je doleteo iz Belgije specijalnim avionom Vlade Srbije, rekao je za Njuz da je mu je ceo slučaj namešten.

– Da vam ja kažem, to mi je namestio onaj Toma što u našem selu drži kafanu, kamen mu u usta ciganska. Samo on ume da telefonira u inostranstvo, samo ne znam odakle zna belgijanski – rekao je rezignirani azilant Njuzu.

Vlada Srbije saopštila je da će ubuduće primenjivati sve uobičajene mere koje joj je sugerisala EU, od kontrole i izbacivanja Roma i Albanaca iz autobusa na granicama do oduzimanja pasoša i zabrane izlaska iz zemlje.

– Vlada Srbije zadovoljna je što je ovako delikatna akcija deportacije čak troje azilanata protekla bez ikakvih problema. U budućnosti ćemo primeniti sve evropske mere za rešavanje ovog problema, a naročito korisne savete dobili smo od Francuske koja je imala bogato iskustvo u borbi protiv burki i sličnih pošasti emigracije – saopšteno je jutros iz Vlade Srbije.

Iz Brisela su pozdravili akciju deportacije lažnih azilanata iz Srbije, jer su trojica srpskih azilanata, kako je navedeno, pretili da ugroze same temelje Evropske unije, možda čak i više nego ekonomska kriza kroz koju EU trenutno prolazi.

– Evropa je bila suočena sa velikim izazovom na koji je morala da odgovori. Mnoge zemlje su pretile izlaskom iz članstva ukoliko problem troje srpskih lažnih azilanata ne bude rešen u najskorije moguće vreme. Zadovoljni smo što je akcija protekla dobro i što su ispoštovana sva ljudska prava azilanata, uz poštovanje zakonski utvrđenog i neophodnog minimuma maltretiranja i diskriminacije – saopšteno je iz sedišta Evropske Unije.

Nenad Milosavljević

Comments
Prikazujem...